11.7 C
Nafplio
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Το Ναύπλιον λειτουργούσε με πλασματικούς προϋπολογισμούς

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών υπήρξε καταπέλτης στην αναφορά που έκανε για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ναυπλιέων και για τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής Κωστούρου στο “μαγείρεμα” των προϋπολογισμών, προκειμένου να παρουσιάζει στους Δημότες και στις ελεγκτικές αρχές μια νοικοκυρεμένη (αλλά εικονική) διαχείριση.
Διαβάστε ένα απόσπασμα των όσων αποκαλυπτικών είπε ο ισχυρός αντιδήμαρχος του Δημήτρη Ορφανού.
«Δυστυχώς, θα πρέπει να σας αποκαλύψω ότι, στο Δήμο Ναυπλιέων τα τελευταία χρόνια, το σύνολο των προϋπολογισμών που έχουν ψηφιστεί μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου είναι εικονικοί.
Τα πραγματικά έξοδα ήταν πάντα περισσότερα από τα πραγματικά έσοδα, δηλαδή ο Δήμος ξόδευε πάντα περισσότερα, από αυτά που εισέπραττε».
….«Υπήρχε πάντα στον πίνακα του προϋπολογισμού κρυμμένο ένα κουτάκι, όπου καταχωρούνταν πλασματικά έσοδα που ποτέ δεν εισπράττονταν, ώστε να μπορεί εικονικά να ισοσκελιστεί ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός.
Αυτό το πλασματικό νούμερο που έκλεινε τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς κάθε χρόνο άλλαζε και μεγάλωνε διαρκώς, γιατί ουσιαστικά κάθε χρόνο μεγάλωνε και το έλλειμμα. Κάθε χρόνο ξοδεύαμε χρήματα που δεν είχαμε και η πραγματική τρύπα του Δήμου Ναυπλιέων, που την κρύβαμε, μεγάλωνε συνεχώς. Η τρύπα αυτή στον φετινό προϋπολογισμό έφτασε στο δυσθεώρητο νούμερο των 11.000.000 ευρώ».
….«Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Δήμου οφείλονταν σε κακοδιαχείριση και επιπολαιότητα. Οι πειραγμένοι προϋπολογισμοί αποδεικνύουν – πέραν πάσης αμφιβολίας – ότι το τεράστιο χρέος δημιουργήθηκε από τη δημοτική αρχή με πλήρη συνείδηση – δεν ήταν κάποια απρόσμενη εξέλιξη αλλά μία συνειδητή επιλογή, που έφτανε πλέον στα όρια της φαυλότητας».
….« Η ξεκάθαρη αλήθεια για εμάς είναι μονόδρομος. Όλοι οι προϋπολογισμοί στην πραγματικότητα ήταν ελλειμματικοί, κυρίως γιατί η δημοτική αρχή δεν εισέπραττε τα έσοδα. Μισθώματα από δημοτικά κτήρια δεν πληρώνονταν, έσοδα από εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων δεν εισπράττονταν, η χρήση δημοτικών εγκαταστάσεων προσφερόταν δωρεάν σε ημετέρους, κυλικεία δημοτικών εγκαταστάσεων δεν πλήρωναν, μέτρα αναγκαστικής
είσπραξης των εσόδων δεν είχαν ενεργοποιηθεί ποτέ και όλα αυτά για πελατειακές σκοπιμότητες, ώστε να τους θυμούνται στις εκλογές. Δεν τους στενοχωρούσαν στις εισπράξεις, για να μην τους στενοχωρήσουν στις κάλπες».
….«Την ίδια στιγμή που δεν εισπράττονταν τα έσοδα, στις δαπάνες
συμπεριφερόμασταν σαν εμίρηδες. Μόνον το έτος 2022 έγιναν 260 απευθείας αναθέσεις συνολικής αξίας 3.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή
υπέγραφε 5 απευθείας αναθέσεις την εβδομάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο 1 απευθείας ανάθεση για κάθε εργάσιμη ημέρα !!

Παράλληλα η μέση αξία κάθε απευθείας ανάθεσης ήταν 11.400 €, που σημαίνει ότι κάθε μέρα που ξημέρωνε στο Δήμο μας, κάποιος έπαιρνε 11.400€ από κάποια απευθείας ανάθεση, που του υπέγραφε η δημοτική αρχή».
….«Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η δημοτική αρχή αποφάσισε να το τερματίσει και να βάλει χέρι και στο λογαριασμό πληρωμής των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων, τον λεγόμενο ΚΑΠ. …Οδήγησαν τον μηνιαίο λογαριασμό της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, αντί να τροφοδοτείται με 485.000€ μηνιαίως, να έχει κουτσουρευτεί στις 170.000€ και εμείς τώρα να πρέπει να παλεύουμε να βρίσκουμε 350.000€ κάθε μήνα, για να μπορούν οι υπάλληλοι να εισπράττουν το μισθό τους».
….«Η χρεωκοπία που έχει υποστεί ο Δήμος μας είναι πρωτίστως ηθική και δευτερευόντως οικονομική. Η προσπάθειά μας είναι πρώτα να αλλάξουμε την σημερινή θολή εικόνα του Δήμου μας, να ριζώσουμε τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας βαθιά μέσα στις συνειδήσεις όλων μας και κατόπιν να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με
ταπεινότητα και σεβασμό στο δημοτικό χρήμα, για να νοικοκυρεύσουμε τον Δήμο μας.
Ο στόχος όλων μας είναι στο τέλος της 5ετίας το Ναύπλιο να μην είναι απλά η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, αλλά να είναι και ο πρώτος Δήμος της χώρας».

Ολόκληρη την παρέμβαση Φραγκιουδάκη μπορείτε να την παρακολουθήσετε (και να την αρχειοθετήσετε) στο Video διάρκειας 15 λεπτών που αναρτήσαμε στο protagonistes.tv

Μπορείτε ακόμη να την διαβάσετε ΟΛΟΚΛΗΡΗ, στην σχετική ανάρτηση που κάναμε στο akromolio.gr στον σύνδεσμο, https://akromolio.gr/2024/03/%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ad%cf%82/

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μείνετε συνδεδεμένοι

6,945ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,687ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,698ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,896ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

- Advertisement -spot_img