Οι υγρότοποι, εκτός από χώρους ανεύρεσης τροφής, αναπαραγωγής και προστασίας της πανίδας ενός τόπου, χρησιμεύουν και ως Συστήματα Αποθήκευσης Ενεργού Άνθρακα, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Έχουμε υποτιμήσει το ρόλο των αλιπέδων. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι είναι απαραίτητο να τα διατηρήσουμε. Υπάρχει έλλειψη γνώσεων για τη δυνατότητα αυτών των συστημάτων να αποθηκεύουν οργανικό άνθρακα και να βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».
Όπως μας εξηγεί ο Μασιμιλιάνο Γκινάσι, καθηγητής ιζηματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδουας:
«Αυτή η δυνατότητα βασίζεται σε μια σχετικά απλή διαδικασία. Πρώτα τα φυτά δεσμεύουν CO2 από την ατμόσφαιρα καθώς μεγαλώνουν. Στη συνέχεια η περιοχή πλημμυρίζει τακτικά από παλίρροιες πλούσιες σε ιζήματα που θάβουν το φύλλωμα και τις ρίζες στη λάσπη. Μπορούμε να παρατηρήσουμε κυριολεκτικά τη δέσμευση άνθρακα στη λιμνοθάλασσα»
Οι υγρότοποι πρέπει να προστατευθούν. Πρέπει να τους προστατεύσουμε από τη διάβρωση στα όριά τους. Και μετά πρέπει να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε στην κάθετη ανάπτυξή τους, με το να υπάρχει διαθέσιμο ίζημα που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στις αμμώδεις όχθες.